Pisao sam ovu knjigu od avgusta 2004. godine do novembra 2006. godine i prvobitno je publikovao kao seriju kolumni u nedeljnom izdanju dnevnog lista Blic. Tokom priprema za njeno objavljivanje glavni i odgovorni urednik Blica, Veselin Simonović, pitao me je: „Zašto uopšte pišeš ovo?” Dobro pitanje. A odgovor je bio: „Zato što me stotine i hiljade sugrađana stalno pita – kada će nam biti bolje?”

Zato se ova knjiga baš tako i zove. Jer, to pitanje je simptomatično. Ljudima nije dobro, ali ne sumnjaju, uprkos svemu, da će biti bolje. Jedino se pitaju kada će se boljitak osetiti i u njihovoj porodici, u njihovom preduzeću, u njihovom gradu.

Evo nekoliko odgovora. Svako poglavlje pokriva važnu sferu života u društvu i može se čitati nezavisno od drugih poglavlja. Svaka tema obrađena je na isti način, kroz tri ključna pitanja: šta je problem; dokle smo stigli; šta treba uraditi? Trudio sam se da pokrijem sve važne teme, da budem objektivan u analizi i oceni postojećeg, ali sam se i obavezao da ponudim konkretne mere i predloge za budućnost jer želim da ova knjiga služi našoj zajednici. Ona sadrži 379 konkretnih predloga u svim domenima života u društvu.

Podaci u knjizi ažurirani su krajem novembra 2006. godine te, imajući u vidu njenu tematiku i dinamiku tranzicije, treba očekiva ti i njihovo dalje redovno ažuriranje. Ono je realizovano na njenom elektronskom forumu http://blog.ekonomist.co.yu/page/djelic, gde su čitaoci mogu dobiti dodatne podatke i dokumenta, povezati se s drugim značajnim izvorima informacija, ali i učestvovati u diskusijama.